Menteri Besar Perak Zambry harus ikut teladan negeri Pakatan Harapan, beri bonus raya kepada penjawat awam di Perak

Kenyataan Media : –

Menteri Besar Perak Zambry harus ikut teladan negeri Pakatan Harapan, beri bonus raya kepada penjawat awam di Perak

( Taiping 14/6/17)

Pengerusi DAP Perak mengucapkan tahniah kepada kerajaan Selangor pimpinan Menteri Besar Dato Seri Mohd Azmin Ali atas kejayaan memberi bonus raya 2 bulan kepada lebih 17,000 penjawat awam kerajaan negeri tersebut.

Nga Kor Ming juga mengucap tahniah kepada kerajaan Pulau Pinang pimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng yang memberi bonus raya 0.75 bulan atau minima RM1,000 kepada lebih 4,000 orang penjawat kerajaan negeri tersebut.

Nga berkata, pemberian bonus oleh 2 kerajaan negeri Pakatan Harapan membuktikan dengan urus tadbir yang baik dan amalan penuh berintegriti, kedudukan kewangan Pulau Pinang & Selangor kini mendahului negeri-negeri lain.

Rizab Pulau Pinang & Selangor tambah berkali ganda ??

Ahli Parlimen Taiping itu berkata, Pulau Pinang kini mempunyai rizab RM1.6 billion, satu peningkatan lebih 2 kali ganda sejak Pakatan mengambil alih pemerintahan negeri itu sejak 2008. Sementara itu, Selangor mempunyai rizab hampir RM4 billion, satu peningkatan lebih 6 kali ganda, kedua-duanya boleh disifatkan sebagai pencapaian yang amat cemerlang.

Beliau berkata, malahan kerajaan Pulau Pinang kini adalah negeri yang mempunyai paling sikit hutang. Kerajaan Pulau Pinang telah berjaya membayar 90% hutang kepada kerajaan Persekutuan yang dulu ditinggalkan oleh kerajaan BN dahulu sebanyak RM600 juta.

Perak disaran mengikut teladan baik negeri Pakatan Harapan

Nga berkata, beliau berasa sedih negeri Perak dibawah pemerintahan BN kini telah merosot menjadi negeri kedua paling miskin, malahan lebih 81% pendapatan purata keluarga dalam negeri ini adalah kurang dari paras purata kebangsaan. ”

” Jabatan Statistik Jabatan Perdana Menteri juga mengesahkan Perak kini mempunyai jumlah keluarga berpendapatan rendah yang paling ramai di seluruh negara, dimana 122,000 buah keluarga mempunyai pendapatan bulanan kurang dari RM2,380.00. Keadaannya amat menyedihkan.” Beliau mengeluh.

Memandangkan rakyat kini dibeban dengan pelbagai cukai, DAP minta Menteri Besar Perak, Dato Seri Zambry Abdul Kadir mengikut contoh kerajaan Selangor & Pulau Pinang, memberi bonus raya kepada penjawat awam dalam negeri ini supaya membantu umat Islam meringankan beban menjelang Hari Raya Aidilfitri ini.

Nga berkata demikian setelah melawat keluarga miskin di Kampung Pokok Assam dan menyampaikan bantuan kepada keluarga pesakit buah pinggang Encik Ismail & isterinya Puan Maimunah yang merupakan pekerja potong rumput kontraktor majlis perbandaran. Turut hadir bersama ADUN Pokok Assam YB Teh Kok Lim, ADUN Aulong YB Leow Thye Yik dan Naib Ketua parti Amanah Taiping Nalli.

( Gambar 1 ) : Nga Kor Ming menyampaikan bantuan kepada pesakit buah pinggang Ismail & isterinya Maimunah. Turut hadir ADUN YB Teh Kok Lim & YB Leow Thye Yik.
( Gambar 2 ) : Kor Ming & Kok Lim mendengar suara nurani dari Ismail yang mengadu tentang kesusahan hidup yang terpaksa ditanggung oleh keluarganya setelah cukai GST 6% dilaksanakan.

GST dah menyusahkan, jangan bebankan rakyat dengan cukai Perlancongan lagi

Kenyataan Media

DAP : GST dah menyusahkan, jangan bebankan rakyat dengan cukai Perlancongan lagi

(Ipoh 14/6/17)

Pengerusi DAP Perak Nga Kor Ming hari ini minta Kerajaan BN jangan bebankan hidup rakyat dengan cukai perlancongan baru yang bakal dilaksanakan mulai 1hb Julai ini.

Nga Kor Ming menyoal kepada kerajaan adakah dana kerajaan sudah kering kontang sehingga perlu mengutip cukai baru ini walaupun kerajaan BN telah melaksanakan cukai GST 6% sejak tahun 2015.

Soal : Adakah cukai perlancongan akan diguna untuk bayar hutang 1 MDB?

Nga juga bertanya kepada kerajaan adakah cukai perlancongan ini akan diguna pakai untuk membayar hutang 1 MDB sebanyak RM50 billion kerana cukai GST yang dikutip kini terpaksa diguna untuk membiayai kos bayar hutang negara yang mencecah RM29.4 billion setahun.

Ahli Parlimen Taiping ini berkata, rakyat yang mendiami hotel telah dikenakan caj perkhidmatan 10% dan cukai GST 6%, sekiranya cukai hotel ini dilaksanakan, ia bererti rakyat terpaksa menanggung cukai tiga kali atau “triple Taxation.” Ini adalah satu beban yang cukup berat & sejenis bentuk kezaliman. ” Nga berkata.

Berkenaan dengan gaduh di antara Menteri Perlancongan & Kebudayaan Dato Seri Nazri Tan Sri Aziz dan Menteri Perlancongan Negeri Sarawak, Dato Abdul Karim, Nga mengingatkan bahawa semasa parlimen meluluskan Akta Cukai Perlancongan pada pagi 4.57 am April tahun ini, tidak ada seorangpun Ahli Parlimen dari BN Sabah & Sarawak yang membantah kelulusan Akta itu maka tindakan membantah oleh BN Sarawak sekarang adalah sikap hipokrit, rakyat boleh nilai sendiri.

Nga juga membidas sikap kerajaan BN yang sengaja meluluskan Akta undang-undang pada waktu larut malam atau waktu subuh pagi, beliau menyifatkan ia ” amalan pencuri”, kerana ” hanya pencuri akan muncul pada waktu larut malam”.

Nga minta kerajaan menangguhkan kutipan cukai perlancongan ini kerana pada waktu ini rakyat sudah terasa dengan baham kenaikan kos sara hidup yang amat membebankan.

Nga Kor Ming memberitahu pemberita sedemikian setelah hadir memberi sumbangan kepada Masjid Expo di Kamunting, Taiping sempena bulan Ramadan. Selain sumbangan kepada Masjid, pasukan khidmat DAP Parlimen Taiping turut membeli baju raya kepada 150 orang kanak-kanak yang beragam Islam. Turut hadir di majlis penyampaian sumbangan ini termasuk ADUN Pokok Assam YB Teh Kok Lim, Pengerusi Jawatankuasa Masjid Hj Azam Abdullah, Ketua parti Amanah Taiping, Hj Mohd Saad , setiausaha Amanah Taiping, Abdul Walad dan Ketua bahagian PPBM Taiping, Tn Hj Othman.

( Gambar 1) : Nga Kor Ming menyerahkan sumbangan kepada Masjid Expo dan diterima oleh Pengerusi Masjid tersebut. Dua dari kanan YB Teh Kok Lim.
( Gambar 2) : Nga Kor Ming menyampaikan baju raya kepada kanak-kanak di perkarangan masjid.