Tun M menyeru rakyat berjimat bersama kerajaan Pakatan Harapan

(14-06-2018)

Dalam perutusan Hari Raya yang disiarkan secara secara langsung di stesen RTM 1 malam ini, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menggesa rakyat agar mengambil pendekatan berjimat bersama kerajaan, sambil menambah yang ia akan “menghasilkan kesejahteraan hidup kita di masa hadapan”. Pengerusi Pakatan Harapan ini juga menyeru rakyat supaya bersabar dengan langkah penjimatan yang diambil kerajaan Pakatan Harapan (PH) bagi mengurangkan hutang negara.

“Kami berjanji akan berusaha bersungguh-sungguh untuk mengembalikan negara ke landasan yang betul. Tetapi untuk mencapai matlamat ini, langkah penjimatan perlu diambil, dan wang yang tidak halal tidak lagi boleh diagih kepada rakyat untuk menawan hati,” kata Tun Dr Mahathir. Beliau berkata selepas kekalahan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), PH terkejut apabila mendapati hutang negara, termasuk yang dijamin kerajaan, mencecah RM1 trilion. Tun Dr Mahathir, yang baru pulang daripada lawatan kerja di Jepun, berkata Malaysia mampu mengatasi kesulitan kewangan dengan semangat yang kuat. “Percayalah, apa yang dihadapi oleh kita sekarang, tidak seberat apa yang dihadapi rakan-rakan kita di beberapa buah negara lain terutamanya di Timur Tengah,” beliau berucap. Tanpa menyebut mana-mana negara, beliau berkata demokrasi yang diharapkan tidak tercapai apabila perang saudara berlaku dan menghancurkan negara itu.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat bahawa Malaysia akan mencapai kejayaan yang tidak disangka, hasil lawatan kerja beliau ke Jepun. Beliau berkata Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe telah memberikannya masa yang cukup panjang untuk mendengar masalah yang dihadapi di Malaysia. “Dan dia memberi pengakuan bahawa setakat yang dia mampu, dia akan tolong, ” katanya menerusi catatan Twitternya @chedetofficial, semalam. Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, projek kereta nasional baharu akan membantu meningkatkan keupayaan kejuruteraan Malaysia. Menurut Perdana Menteri, ketika beliau mula melaksanakan projek kereta Proton pada tahun 1980-an, Malaysia tidak mempunyai pengetahuan langsung mengenai cara membuat kereta tetapi secara beransur-ansur memperoleh pengetahuan untuk mereka bentuk, membuat dan mengeluarkan kereta secara besar-besaran selama lebih daripada dua dekad. “Malangnya Proton telah dijual kepada orang China yang telah diberi hak untuk menguruskan Proton, jadi Malaysia sekarang tidak memanfaatkan kemahiran terbabit,” katanya kepada wartawan Malaysia ketika mengakhiri lawatan kerja tiga hari ke Jepun pada Selasa.

Dr Mahathir, yang pertama kali mendedahkan rancangan untuk inisiatif nasional baharu bagi Malaysia di Persidangan Nikkei berkata, terdapat keperluan untuk mewujudkan peluang bagi jurutera Malaysia melakukan sesuatu dengan sendiri di Malaysia. Beliau menegaskan bahawa Proton tidak lagi merupakan kereta nasional. Dr Mahathir berkata agak banyak syarikat kejuruteraan Malaysia terpaksa ditutup kerana mereka tidak dapat membekalkan barangan mengikut permintaan pemilik atau pengurus baharu Proton. Menjelang Hari Raya, Tun Dr Mahathir juga mengingatkan rakyat Malaysia yang mereka masih boleh meraikan perayaan dengan selesa selepas kerajaan bertukar kepimpinan secara aman pada 9 Mei. Beliau turut mengucapkan Selamat Hari Raya Aidulfitri, memohon maaf atas kesalahan yang dilakukannya dan menggesa rakyat yang bukan beragama Islam agar turut bersama-sama meraikan perayaan itu dengan rakan mereka yang beragama Islam.

“Marilah kita bersama-sama memupuk semangat bersatu padu antara kaum di negara ini sempena Raya Aidilfitri,” katanya. – 14 Jun, 2018.

Terkini : PLUS melanjutkan Diskaun tol 50% sehingga 4 pagi 15 Jun (Jumaat)

(14-06-2018)

UMAT Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri esok, demikian diumumkan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Syed Danial Syed Ahmad malam ini. “Bagi menyempurnakan titah perintah Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, maka adalah dengan ini saya mengisytiharkan bahawa tarikh Hari Raya Puasa bagi negeri-negeri seluruh Malaysia telah ditetapkan pada hari Jumaat, 15 Jun 2018,” katanya.

Pengumuman tarikh Aidilfitri itu disiarkan menerusi siaran televisyen tempatan. Bagi memastikan para pengguna rangkaian Lebuhraya PLUS, termasuk LPT2 dapat pulang berhari raya Aidilfitri dengan selamat, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) hari ini melanjutkan tempoh penawaran diskaun tol 50 peratus sehingga jam 4 pagi pada 15 Jun (Jumaat). Lanjutan tempoh penawaran diskaun itu merangkumi kesemua transaksi tol kecuali bagi kenderaan Kelas 2 dan 3 di semua rangkaian lebuh raya kendalian syarikat konsesi itu. Bagaimanapun, lanjutan tempoh penawaran diskaun itu tidak melibatkan transaksi tol Plaza Tol Jambatan Pulau Pinang, Tanjung Kupang dan Bangunan Sultan Iskandar di Tambak Johor, menurut kenyataan itu. PLUS, dalam kenyataannya hari ini, berkata lanjutan tawaran itu bagi memastikan para pengguna dapat peluang untuk menyambut Aidilfitri dengan selamat. PLUS menghargai sokongan berterusan para pengguna terhadap perkhidmatan rangkaian lebuh rayanya dan ingin menyemarakkan lagi sambutan Aidilfitri mereka.

PLUS juga menasihatkan supaya orang ramai memandu secara berhemah dan sentiasa mematuhi had laju serta arahan pihak berkuasa.

Nasihat dari Tun Mahathir menjelang Hari Raya

(14-06-2018)

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin kepada seluruh rakyat yang akan menyambutnya, esok. Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, berkata kerjanya masih menimbun walaupun esok adalah Hari Raya. Bagaimanapun, beliau sempat mencuri sedikit masa untuk mesej video di mana dirinya memberi nasihat untuk mereka yang akan pulang ke rumah untuk bersama keluarga mereka.

Menerusi rakaman video yang dimuatnaik Chedet Official di Facebook, hari ini, beliau turut mengingatkan rakyat yang pulang ke kampung halaman supaya berhati-hati memandu. “Hari ini hari terakhir berpuasa, esok hari raya Aidilfitri tetapi hari terakhir ini, saya masih bertimbun kerja dan terpaksa bekerja sampai petang dan tidak boleh rehat. Jadi kepada semua yang sedang balik ke kampung, ingatlah keluarga menunggu dan jangan kecewakan mereka dengan terbabit dengan kemalangan di jalan raya.” Tun Dr Mahathir turut mengingatkan mereka yang pulang supaya tidak tergesa-gesa dan memandu dengan berhati-hati. “Jangan terburu-buru, kerana hanya sedikit sahaja lebih cepat, … kadang-kadang untuk sampai ke rumah 15 minit lebih awal kita gopoh dan dengan itu kemalangan boleh berlaku. Oleh itu, pandulah dengan cermat, biar lambat asal selamat, jangan terburu-buru,” katanya.

Dr Mahathir turut menasihatkan rakyat supaya tidak makan terlalu banyak pada hari raya dan makan secara bersederhana. Menerusi video berkenaan, Perdana Menteri turut berkongsi saat hari raya yang paling mengembirakannya apabila seluruh keluarga dapat berkumpul dan berhari raya bersama selepas selesai solat sunat Aidilfitri. Selain itu, beliau juga sempat berkongsi mengenai kuih, lagu dan warna baju raya kegemarannya. “Kuih makmur tetapi kurang gula, dulu saya banyak gula, saya sekarang kurang gula. Lagu kegemaran Selamat Hari Raya dendangan Allahyarham Sudirman, warna baju ungu,” katanya. Beliau juga menasihati mereka yang meraikan Hari Raya untuk menjauhkan diri daripada bermain mercun.

Sebelum mengakhiri rakaman itu, Perdana Menteri turut mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Hari Raya dan menjemput rakyat untuk hadir ke Rumah Terbuka Perdana Menteri yang diadakan di Seri Perdana, Putrajaya, esok.

Malaysians welcome the first Hari Raya Aidifitri after the historic and watershed 14th General Election

(14-06-2018)

Hope, joy and pride that Malaysia has a second chance to fulfill the Malaysian Dream to be a top world-class nation which is “a beacon of light to a disturbed and distracted world”. All Malaysians welcome with hope, joy and pride the first Hari Raya Aidifitri after the historic and watershed 14th General Election on May 9, 2018.

Malaysians are rightfully proud that they can now stand tall in the world after effecting a peaceful and democratic transition of power, an affirmation of democracy as a system of governance at a time when democracy is in decline all over the world, and to repudiate the infamy, ignominy and iniquity of a global kleptocracy. What gives great hope for the future is the exhilarating spirit, energy and power of Malaysians – not Malays, Chinese, Indians, Kadazans or Ibans – coming together to save Malaysia from becoming a failed, kakistocratic, rogue and kleptocratic state, and succeeding against formidable odds and forecasts of all mainstream pollsters and analysts. It is no exaggeration to say that never before in previous thirteen general elections since 1959 had the country seen such intensity and viciousness in the politics of fear, hate, lies, race and religion as in the 14th General Election.

This has made Malaysia’s second chance to fulfill the Malaysian Dream to be a top world-class nation which is “a beacon of light to a disturbed and distracted world” even more precious and invaluable.Thirty-one years ago, a top government official told me that the DAP was “too ahead of the times” and although DAP principles and polices were right and good for the country – it might take another generation for them to become generally acceptable. The time has come to reset Malaysia’s nation-building polices and directions where Malaysians will stop thinking of themselves merely as Malays, Chinese, Indians, Kadazans and Ibans but to think of themselves as Malaysians! Let Malaysians leverage on the strength and assets of our diversities of race, religion, language and culture to transform Malaysia into a top world class nation in every field of human endeavor and be an example to the world of an united, harmonious, successful, progressive and prosperous nation.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.

Selangor MB to be announced after Hari Raya

(14-06-2018)

Selangor ruler Sultan Sharafuddin Idris Shah is expected to name the new menteri besar for the state on Sunday, according to sources close to the palace. The new Selangor state Menteri Besar, who will be named after Hari Raya Aidilfitri will hail from the existing ruling party, PKR. The candidate would be sworn-in on June 19 to replace Azmin Ali, who is now a federal minister in charge of economic affairs.

Sources said the rehearsal for the swearing-in ceremony would be held a day before on June 18. According to sources, it had learned that two of those on the list are Ijok assemblyperson Dr Idris Ahmad and Sungai Tua assemblyperson Amirudin Shari, whom are expected to have an audience with the ruler prior to the announcement. Previously, it was reported that Seri Setia assemblyperson and PKR vice-president Shaharuddin Baharuddin is one of the two names that have been touted as possible replacements for the Selangor MB post after Datuk Seri Mohamed Azmin Ali opted to join the Federal Government’s cabinet as the Economic Affairs Minister. Sources also told that the palace has requested them not to speak to the media on this issue. “The palace does not want any of them to divulge more information to the media.

“They were told not to speak or issue statements with regard to the appointment of the new menteri besar until the official announcement is made,” said the sources. When contacted by Malaysiakini, both Idris and Amirudin declined to comment on the matter. Whereas, Shaharuddin said he has not been called for an audience with the sultan. “I have not been called. Let’s wait for the announcement by the palace,” he told Malaysiakini. The NSTP, had on May 19 quoted sources as saying that Amirudin is regarded as the front-runner for the Selangor MB post to take over from Mohamed Azmin. Meanwhile, Negri Sembilan UiTM Rector, Prof Dr Nasrudin Mohammed opined that Shaharuddin is technically qualified and deserved to be among the front runners for the position. Shaharuddin is also described as being a close associate of Mohamed Azmin and a trusted ally.