Restoran daun pisang di Bangsar mohon maaf atas tindakan pekerjanya

(30-5-2018)

PENGURUSAN restoran Raj Banana Leaf, sebuah restoran daun pisang di Bangsar memohon maaf di atas tindakan pekerjanya yang dirakam membasuh pinggan menggunakan air kotor.Pengurusan restoran terbabit memohon maaf sejam selepas video berkenaan viral hari ini, namun tidak menyatakan bila insiden berkenaan berlaku.Pihak pengurusan restoran berkenaan menyalahkan pekerja baharu yang dilihat membasuh pinggan berkenaan di lorong belakang restoran berkenaan.Pekerja terbabit dirakam membilas dan membasuh pinggan menggunakan air kotor daripada lopak di belakang restoran berkenaan.”Kami memohin maaf di atas tindakan pekerja baharu kami di premis kami di Bangsar baru-baru ini.”Perkara ini tidak pernah berlaku sebelum ini dan ia tidak sepatutnya berlaku.

Kami juga memberi jaminan bahawa Raj Banana Leaf sentiasa lulus pemeriksaan kesihatan yang dijalankan dengan kerap,” kata pengurusan restoran berkenaan dalam kenyataan yang dimuat naik di Facebook hari ini.Menurutnya, tindakan tegas telah diambil terhadap pekerja ingkar itu.”Kami akan terus memantau dapur kami dengan kera dan berhati-hati, kerana kebersihan adalah keutamaan kami. Tindakan tegas telah diambil terhadap pekerja ini dan kami memberi jaminan ia tidak akan berulang,” katanya.Pengurusan restoran berkenaan turut berharap pelanggan akan terus berkunjung ke restorannya di masa akan datang dan berkata ia akan mengadakan jamuan “buka puasa” di restorannya bermula 7.30 hingga 930 malam pada Khamis.Sementara itu Datuk Bandar Kuala Lumpur, Mhd Amin Nordin Abdul Aziz dipetik sebagai berkata restoran berkenaan akan ditutup esok.”Saya akan arahkan pegawai pejabat kesihatan dan persekitaran menutup premis terbabit esok,” katanya. – 29 Mei, 2018.

RAJ’S Banana Leaf in Bangsar has been shut down by authorities, said Kuala Lumpur Mayor Mhd Amin Nordin Abdul Aziz today. This comes after a video of the eatery’s workers washing plates in dirty, stagnant water went viral yesterday. The closure is to allow for inspection by health officials. “Already shut down,” said Amin in a text message to The Malaysian Insight. The restaurant’s management yesterday issued an apology on Facebook, saying the incident “has never happened before, and should not have happened”. However, it did not say when the incident took place. Amin yesterday said the eatery will remain closed until it adheres to all of Kuala Lumpur City Hall’s regulations. – May 30, 2018.