PANAS! Salah pangkah kena Najis, hanya Pakatan HARAPAN pilihan muktamad kita semua! Sebarkan!

(7-10-2017)

PANAS! Salah pangkah kena Najis, hanya Pakatan HARAPAN pilihan muktamad kita semua! Sebarkan!

Bank Negara denda 1MDB, HARAPAN akan buat laporan polis

KUALA LUMPUR, 28 SEPT: Pakatan Harapan (HARAPAN) akan membuat satu laporan polis terhadap 1MDB susulan tindakan Bank Negara Malaysia (BNM) mendenda syarikat pelaburan milik Kementerian Kewangan itu.

Timbalan Presiden HARAPAN, Mohamad Sabu berkata, gabungan itu juga akan berusaha untuk mengadakan pertemuan dengan Gabenor BNM bagi mendapatkan penjelasan berkaitan perkara berkenaan.

“Beberapa hari lagi, Ketua Pembangkang (Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail) bersama rombongan (HARAPAN) akan membuat laporan polis.

“Kami seterusnya akan membuat percubaan untuk bertemu dengan Gabenor Bank Negara untuk mendapatkan penjelasan,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Amanah di sini, hari ini.

Presiden HARAPAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail seperti dilaporkan media, semalam, mendedahkan sepucuk surat daripada BNM yang menyatakan bahawa 1MDB telah didenda sejumlah RM115.8 juta kerana tidak mematuhi Akta Perkhidmatan Kewangan 2013.

Surat berkenaan dikeluarkan sebagai menjawab memorandum yang diserahkan HARAPAN kepada BNM pada bulan lepas yang antara lain menggesa supaya institusi kewangan itu membuka semula kertas siasatan terhadap 1MDB.

“Secara logik, Bank Negara mendenda 1MDB sebanyak RM115.8 juta, ini bermakna banyak undang-undang yang dicabuli.

“Jelas sekali pencabulan undang-undang dibuat mengikut arahan seseorang kerana 1MDB bukan sejenis makhluk yang bertindak sendiri,” katanya yang juga Presiden PKR memetik laporan Malaysiakini.

Mohamad yang juga Presiden Amanah berkata, dengan pendedahan berkenaan, keperluan untuk mengadakan perhimpunan “Sayangi Malaysia, Hapus Kleptokrasi” pada 14 Oktober nanti menjadi lebih mendesak dan perlu.

“Dengan pendedahan Bank Negara ini, iaitu kompaun yang dikenakan institusi kewangan ini, maka makin terserlah bahawa berlaku penyelewengan besar-besaran dalam 1MDB.

“Oleh itu, himpunan rakyat pada 14 Oktober ini cukup penting untuk kita memberikan penerangan dan menuntut supaya rakyat membuat perubahan pada pilihan raya akan datang,” katanya. –

Adakah SPRM cukup kredibiliti untuk saring calon HARAPAN?

GEORGE TOWN, 28 SEPT: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak mempunyai kredibiliti yang tinggi untuk menyaring calon Pakatan Harapan (HARAPAN), kata Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Prof Dr P Ramasamy.

Walaupun SPRM menerima publisiti meluas melalui beberapa siri tangkapan berprofil tinggi sejak akhir-akhir ini, katanya, ia tidak memberi sebarang makna apabila agensi itu gagal bertindak terhadap individu yang terlibat dengan skandal mega.

Beliau merujuk antaranya skandal mega melibatkan syarikat dana berdaulat negara, 1MDB yang kini dikaitkan dengan siasatan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ).

“Pada masa ini, malangnya, SPRM tidak dianggap sebagai agensi awam yang berani dalam memerangi rasuah, tetapi hanyalah agensi yang mengikut arahan eksekutif.

“Ya, agensi itu menerima banyak publisiti ekoran penangkapan individu tertentu sektor awam dan swasta yang terlibat rasuah, tetapi SPRM kurang taring dalam menangkap ‘jerung’ terutamanya yang melibatkan skandal rasuah mega,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau yang juga Naib Pengerusi DAP Pulau Pinang berkata demikian sebagai mengulas pelawaan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad kepada parti-parti politik di negara ini untuk menyaring senarai nama bakal calon pilihan raya umum (PRU).

Setakat ini hanya UMNO-BN yang telah menghantar senarai tersebut kepada pihak SPRM.

Ramasamy dalam pada itu turut mempersoalkan sama ada SPRM akan menyahut cabaran Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang untuk melarang calon UMNO-Barisan Nasional (BN) daripada bertanding dalam PRU jika dibuktikan terlibat dengan skandal 1MDB.

“Adakah SPRM bersedia untuk melakukannya?” soalnya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Perai.